Monday, 21 January 2013

Cara-cara Nak Buat Entry Post Untuk GA @ Segmen

Salam Sejahtera ! !

Tadi dok singgah blog yang Mai sponsor , Mai ada lah ternampak komen kat Shoubox yang mangatakan dia nak join Segmen tue tapi tak tahu nak tampal banner , backlink , & tag . . 

Okay , Mai akan buat step by step . . Hope can follow :)

1. Tampal Banner ::


Tampal banner untuk GA @ Segmen adalah sama macam korang masuk kan gambar dalam blog . . Just upload macam biasa & place in the blog . . "Tampal" @ "Tempek" adalah bahasa blog yang biasa di gunakan oleh semua blogger . . Upload Banner yang GA @ Segmen tue buat & upload dalam blog 

Like this ::


2. Backlink ::

Dulu pun Mai tak tahu macam mana nak buat tapi dengan bantuan Kak Uzu , Mai dah tahu . . Backlink adalah link yang di link kan ke blog owner GA @ Segmen melalui gambar banner tue . . Means , kalo korang klik je banner tue , korang akan directly pegi kat blog owner GA @ Segmen . . 

Cara-cara :: 

Korang klik banner tue dulu , bila gambar tue dah berubah warna biru , korang klik LINK yang kat atas tue . . Lepas tue korang klik lagi gambar tue lagi & klik LINK lagi . . Lepas tue akan keluar macam nie ::



Lepas tue , korang masuk kan link blog owner GA @ Segmen tue kat Web Address . . Lepas tue tekan OK . . 

3. Tag ::


Nie yang paling senang . . Korang copy URL orang yang korang nak tag tue . . Lepas tue , korang just tekan LINK yang kat atas tue tadi . .  Lepas tue korang masukan URL tue dekat Web address tue . . Dekat Text To Display tue , korang bloeh biarkan @ masuk kan nama orang tue . . Macam nie ::



http://simplesyara.blogspot.com/ @ Simple Syara
http://ladylaily.blogspot.com/  @ Lady Laily

Lepas masuk kan link yang korang tag tue , korang pegi lah kat blog yang korang tag tue & drop lah komen kat Shoutbox @ Comment Box macam nie ::

"awak di tag http://simplesyara.blogspot.com/2013/01/short-giveaway-by-simplesyara.html"


Hope korang dapat ikut ek :)

End ! !

nota butterfly :: kalo x phm , drop komen ek :)