Saturday, 3 November 2012

Tutorial For Newbies !


Salam Sejahtera !!

ahak !! pagi-pagi dah bangun mengadap lappy yang baru sembuh dari penyakit kerosakan otak (hard disk ) & penyakit jantung ( bateri ) ! tapi nasib lah hard disk tak rosak pun . . . uncle cina tue cakap ada 2 Windows dalam lappy Mai nie ! wahhh !! ish ish . . . nie mesti dady Mai lupa nak delete Window yang lama masa dia install new Window ! 

Okay ! Back to the title !! Mai buat tutorial nie bukan nak ikut mana-mana blogger okay !! Mai buat tutorial nie khas untuk kawan Mai yang baru nak berjinak-jinak dengan dunia blogger ! tadi Mai dah ajar dia macam mana nak buat Google Account . . . hope dia ingat lah . . . kalau dia tak ingat pun , tak pe . . . nanti Mai akan ajar dia lagi ! hakhak ~ okay now Mai nak tunjuk kan macam mana nak start BLOGGING !! 

Here follow this step ok :

  1. Mula-mula , Sign In dulu blog korang tue ~

 2. Lepas korang Sign In , mesti akan keluar macam nie kan :



tapi tak fully macam nie pun lah . . . mesti macam kosong kan Dashboard korang tue . . .

3. Nak mulakan blog korang tue , korang kena klik kat New Blog :



4. Then , korang isi kan lah Title blog korang tue contoh "Rumah Ku , Syurga Ku" dll . . . Lepas tue , dekat Address tue , korang buat lah address untuk blog korang tue . . . contoh "bungacinta.blogspot.com" . . . korang nak buat nama korang pun boleh okay . . .

5. Lepas tue , untuk mula-mula buat blog , korang guna dulu Templates yang ada kat situ . . .

6. Lepas dah siap isi semua apa yang patut , korang belum dapat access blog korang lagi sebab korang belum ada post lagi ek . . . Then , korang klik dekat New Post atau ikon Pensel warna Oren Putih 2 macam dalam gambar bawah nie . . .



7. Then , akan keluar la macam gambar kat bawah nie

Then, korang perasan tak kat atas belah kanan tue ada ikon Link , Picture , dan Video ?? Yang selebihnya tue , Mai rasa korang tau sebab hampir sama macam Microsfot Word je . . . Btw , ikon yang macam nie haa :


Haaa ~ ada kan ! tak ada ? Cer korang belek betul-betul ! Ada dah ? Good ! Now Mai nak ajar korang camne nak guna benda tue ~ Senang je la ~ kalau korang follow step betul-betul , mesti jadi nya la . .Okay , untuk Link tue , mesti keluar macam gambar kat baawah nie kan :


Haa ~ serupa tak dengan korang punya ?? Now korang isi lah apa yang patut ek ! URL tue untuk apa ?? Contoh macam korang nak copy Facebook korang tue , korang copy URL Facebook korang tue . . . Contoh macam "https://www.facebook.com/" , lepas copy korang paste kat Web Address tue . . . Lepas tue , klik ok !

Then, untuk ikon Picture lepas korang klik tue mesti ada kuar macam nie :


Then , buat la apa yang patot . . . lepas tue , untuk Video sama macam korang nak upload gambar korang ~ tak perlu Mai nak ajar lah . . .

8. Lepas dah siap post korang tue , klik Publish dan akan keluar lah kat blog korang macam :
nie contoh Blog Mai !
Okay ~ that's it utuk entry kali nie ! Hope korang dapat follow step yang Mai ajar okay ye ! Akhir kata , Selamat Mencuba ! bubye !