Thursday, 12 December 2013

Panas Baran Itu Aku!

Salam Sejahtera & Konichiwa!!


Hot tempered atau dalam Bahasa Malaysia, panas baran. Sejujurnya dalam diri Mai nie memang ada perangai buruk itu. Mai tak tahu macam mana nak buang perangai itu. Mai cuba tahan tapi tetap tak berhasil. Kadang2 benda kecil pun Mai dah marah macam nak Tsunami dunia nie!

Situasi 1:
*tengah syok-2 online via laptop, tiba-2 stuck
Mai: B****h! S**l! B**I! Masa nie lah juga koe nak stuck! (sambil ketuk-2 lappy)
Room mate: Sabarlah Mai. Nanti okay lah tue.
Mai: Argghhh! Ada aku campak juga lappy buruk nie kat longkang tepi rumah nanti! (sambil ketuk laptop yang tidak bersalah dengan kuat)
Room mate: (hanya mampu geleng kepala)
Mai: (Tutup dan tolak laptop ke hujung tilam dengan kuat) *korang dapat bayangkan tak*

Mai rasa korang dapat paham situasi dekat atas tue. Macam itulah yang terjadi. Benda kecil je pun tapi marah macam apa je. Room mate Mai selalu nasihatkan Mai supaya control my anger. Dear friends, kalau Mai dapat kawal, dah lama Mai buat! Masalahnya Mai tak tahu nak kawal.



At last akan jadi macam gambar kat atas itu. TAPI belum sampai tahap nak tumbuk laptop Mai itu lah. Mai cuba juga cari macam mana cara nak kawal dan buang terus sikap panas baran ini.

Actually sikap panas baran ini diwarisi dari my dad. My dad memang panas baran tapi itu dulu. Sejak dah bergelar warga emas, kurang lah sikit tapi sekarang Mai pulak! Mai ada terfikir nak ikut "Anger Management" but tak tahu kat mana ada.

Semoga Mai dapat buang sikap panas baran ini satu hari nanti. Ia bukan saja memberi keburukan kepada orang keliling Mai tapi juga terhadap Mai dan orang tersayang. Sikap panas baran Mai ini berkawan dengan sikap tidak mahu mengalah. So, it make me suffer sometimes. I will try to throw this bad attitude away! I will! Yeahh! Fighthing!!



Salam sayang! Sayonara! Bye!