Wednesday, 6 February 2013

Tukar smiley kepada Icon pada ShoutBox

Salam Tengah Malam !! (dah pagi lah Mai)

Mai buat tuto nie sebab tadi ada yang tanya ::


Comel ek ?? TQ !! 


Nampak kan Icon comel-2 tue ?? Kalau korang rajin drop komen kat ShoutBox Mai, mesti korang tau !!
Untuk masukan icon comel ::

So , here the step ::

1. Pergi kat >ShoutBusuk<

2. Sign In dulu ShoutBox korang (kalau belum ada, Sign Up dulu) 

3. Klik smilies macam gambar bawah nie ::


4. Akan keluar macam nie kan ::

 Korang scroll bawah & jumpa Add New Smiley & korang UNTICK macam nie ::


 5. Korang masuk kan simbol korang dekat 'Symbol' macam nie ""


6. Untuk URL nie , korang masuk kan URL gambar @ Icon yang korang nak . .

7. Untuk 'Title' , korang masuk kan title simbol korang tue *if tak nak, just biarkan kosong

Keseluruhan akan jadi macam nie ::

8. Klik 'Submit' macam kat atas tue . . 

9. Bila dah siap , klik 'Save' & biarkan kotak tick 'Gunakan sistem default smiley' tue kosong macam nie ::



Untuk Icon comel ::

Korang boleh cari icon gerak yang comel macam Mai punya tue kat >SINI<

Korang save icon yang korang tue macam biasa iaitu 'Save image as' . . 

Then , korang upload kat imgur @ photobucket untuk dapat kan URL icon korang tue . . 

End !!

nota butterfly :: kalau tak paham , boleh tanya :)