Saturday, 23 February 2013

I'm Allergic To . . . .

Salam Sejahtera !! 

Sekarang nie Mai tak berapa sehat . . Nak post hadiah & beli topup pun tak berkesempatan . . Sakit + penat . . 

Sejak dua tiga hari nie , badan Mai gatal-2 je . . Tak tahu kenapa . . Habis kaki Mai berparut sebab garu-2 . . Mai dah letak macam-2 minyak . . Kot-2 kena gigit serangga lah kan . . Tapi tak okay-2 juga . . Then, makin lama makin banyak pulak bintik merah tue tumbuh + gatal der !! 

Fikir-2 punya fikir , masa cuti dulu , Mai ada makan cucur udang tapi dua ketul je pun . . Baru lah Mai ingat . . Kawan Mai berkali-2 suruh makan ubat allergic Mai tapi disebabkan penyakit "M" (malas) melanda diri Mai , Mai ignore jela . . 

Semalam kawan Mai balik dari practical kat hospital bawak balik ubat tapi ala-2 krim cair lah . . Mai sapukan kt tempat yang gatal tue . . Syukur lah gatal-2 tue dah hilang tapi parut maseh ada :(

Last-2 week , masa Mai tengah tunggu bas kat Kuching Central , Mai rasa lapar lah pulak . . Mai pegi lah usha apa yang sesuai di makan . . Al maklumlah bila pesakit "mabuk darat" naik bas , mesti termuntah punya so Mai pun cari makanan yang ringan-2 je . . Ternampak lah Tart Hazelnut + macam sedap je so Mai beli . .

Lepas tue , beli mineral water . . Cari tempat duduk & kena kacau . . Huhh !! Lepas duduk tue , tengok jam , owhh lambat lagi . . Mai pun makan lah tart tue . . Dah hampir separuh tue , Mai baru teringat yang Hazelnut tergolong dalam family kacang kan ?? Then , Mai kol Mr. Ted & tanya " Abg , hazelnut adik beradik kacang kan ??" . . "Yup syg . . " jawab dia . . "Err !! Syg mkn hazelnut sekarang nie . . " jawab Mai dengan slumber . . "If syg mkn kacang , what will happen ??" dengan nada mcam nak marah dia . . "Err sesak nafas abg . . " jawab Mai sambil tersenyum sorang-2 . ."Then kenapa syg makan bla bla bla bla " bermula lah sesi ceramah dia . . 

Mai pun pekak kan telinga je . . Mai cakap sorry & tibe-2 Mai rasa pernafasan Mai makin lama makin susah nak bernafas . . Terus Mai minum air cepat-2 . . Fuhh !! Lega . . Hazelnut tue sekat saluran pernafasan Mai kat bahagian kerongkong . . Damn nut !! 

Sumpah Mai tak makan kacang lagi . . Sebelum nie Mai okay je tapi tiba-2 je Mai jadi alah dengan kacang . . Udang pun sama . . Semua tue faveret Mai tapi dah tak boleh makan macam dulu . . Huhh !! Kalo nak makan , kena sediakan ubat awal-2 . . 

Susahkan orang ada penyakit allergic nie . . Itu tak boleh makan , ini tak boleh makan . . Mai baru dapat tahu yang Mai belum kena deman campak @ chicken pox . . OMG !! Surprise habis Mai bila mumy bagi tau . . So tiap kali tunbuh bintik merah + gatal-2 , Mai berdoa itu bukan chicken pox . . TAK MAU !! Kalau pun nak kena , biar lah Mai dengan mumy Mai . . Nak mumy jage Mai . .

Huhh !! So far , just dua makanan tue je Mai kena avoid habis-2 . . Sedih tak dapat makan kacang macam dulu !! Uwwaaaa !!

Korang pun mesti ada benda yang x leh makan kan :) !!

End !!